#6 Change of plans

Gepubliceerd door Irene op

Inmiddels is onze roadtrip door IJsland alweer 7 maanden geleden en in de tussentijd is er veel gebeurd. 

Zoals wat? Nou, per januari stop ik met mijn baan en ergens tussen maart en september 2020 hopen Danny en ik te emigreren… naar Noorwegen! Dat het niet IJsland wordt, is uiteraard niet helemaal een verrassing meer. Deze site ‘Natuurlijk Noorwegen’ noemen was een vreemde keuze geweest als we naar IJsland zouden gaan. Maar hoezo deze change of plans?


Mooi maar moeilijk IJsland
Na onze roadtrip kwamen we meer en meer tot de ontdekking dat we het leven dat we zoeken, niet kunnen vinden in IJsland. Het vinden van woonruimte dat aan onze wensen voldoet (zie de vorige blog), was hierbij een belangrijke factor maar zeker niet de enige. Door het faillissement van luchtvaartmaatschappij WOW Air raakten er halverwege 2019 ineens veel IJslanders werkloos én stortte de toerismesector in. De kans op het vinden van werk werd hierdoor een stuk kleiner en daarmee ook de kans om een IJslands leven te kunnen permitteren. 

-Voor de beeldvorming: een heel klein, simpel appartement op een locatie die op geen énkele manier aan onze wensen voldoet, kost in IJsland al snel € 1.250,- aan kale huur.-

Daarnaast zorgt de lastige taal voor een flinke barrière en zouden we mede hierdoor grote moeite hebben om een sociaal leven op te bouwen. Ook het regelen van alle documentatie zou geen makkie worden. Bijvoorbeeld het regelen van een kennitala.


Kennitala
Een kennitala is een soort IJslands persoonsnummer dat je nodig hebt om te mogen werken, een bankrekening te openen en om woonruimte te huren. Vrij essentieel dus. 
Maar nu komt de grap: om een kennitala aan te kunnen vragen, heb je een vast woonadres in IJsland nodig. Dat gaat wat lastig aangezien je dus een kennitala nodig hebt om woonruimte te kunnen huren. Hoe dan?!


Het klopte niet
Nou gaan wij er natúúrlijk niet van uit dat emigratie een gemakkelijk proces is. Integendeel. Maar werkelijk alles dat we uitzochten, bleek extreem moeizaam of zo goed als onmogelijk om voor elkaar te krijgen. Al met al leek niks op z’n plek te vallen en raakten we meer en meer teleurgesteld en gedemotiveerd.

De wens om weg te gaan en een ander soort leven op te bouwen was er nog in alle hevigheid. Sterker nog, inmiddels was er in Nederland sprake van de zoveelste hittegolf waardoor de drang om een land met een (in mijn ogen) normaler klimaat op te zoeken, bijna onhoudbaar werd. 


Noorwegen?
Toen ik tijdens een van de vele online zoektochten per ongeluk op een soort Noorse Marktplaats terecht kwam, ontdekte ik ineens dat er in Noorwegen prachtige woningen te huur staan die wél volledig aan onze wensenlijst voldoen! En voor een prijs waar je in IJsland een enkel kamertje van 3×4 voor kunt huren!

De rust, ruimte, natuur en onherbergzaamheid waar we naar op zoek zijn, vind je binnen Scandinavië natuurlijk niet alleen in IJsland. Noorwegen is net zo goed een waanzinnig mooi land vol met alles waar Danny en ik van houden: bergen, meren, watervallen, bos, noem maar op. Hoe meer we erover praatten, hoe meer Noorwegen een serieuze optie werd. Alles wat in IJsland vreselijk moeilijk zou worden, leek in Noorwegen haast een eitje te zijn.


Natuurlijk Noorwegen!
Na lang wikken en wegen, toch wéér zoeken naar IJslandse woningen, foto’s bekijken en informatie opzoeken, hakten we de knoop door: we gaan naar Noorwegen!

Toen we eenmaal deze keuze hadden gemaakt, konden we stappen zetten. We meldden ons aan voor een cursus Noors en planden voor oktober een verkenningstocht door het gebied dat we voor ogen hebben. 


De verkenningstocht
Ook deze roadtrip was fantastisch. Nadat we de drukte van de grotere steden achter ons hadden gelaten, troffen we alles waar we eerder in IJsland tevergeefs naar zochten: vele mooie, gezellige dorpjes. En buiten deze dorpjes aan de lopende band de typisch kleurrijke Scandinavische, houten huizen. Tussen de bergen, tegen een bosrand en uitkijkend op een meer… hélemaal onze droom!

Omdat we al onze overnachtingen via AirBnB hadden geboekt, konden we ook vaak een klein kijkje nemen in het Noorse leven. Het gevoel dat we misten in onze IJslandse zoektocht, kregen we in Noorwegen des te meer: alles viel op z’n plek.


Op naar het nieuwe jaar
Toen werd het toch echt tijd om een grotere stap te zetten. Om tijd en ruimte te creëren voor alle voorbereidingen, besloot ik om te stoppen met mijn baan (aaaahh!!). Doodeng maar ook fijn. Nu kunnen we ons per 1 januari 2020 volop richten op alle stappen die komen gaan.

Categorieën: IJslandNoorwegen

0 reacties

Laat een reactie achter

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *