#12 Wonen in Noorwegen: donker, koud, duur en eenzaam?

Gepubliceerd door Irene op

Å bo i Norge: mørkt, kaldt, dyrt og ensomt?

Aannames versus werkelijkheid
Als alle aannames die ik de afgelopen tijd gehoord heb, zouden kloppen, zou ons leven er hier als volgt uitzien:

Aannames
Het is december. Dat betekent dat we de hele dag in het donker zitten. De zon komt pas in februari weer terug. Buiten is het -30 en guur, de wind giert om het huis. We kruipen dicht tegen elkaar aan, voor de houtkachel. Alleen als het vuur bijna uit dreigt te gaan, gooien we er een nieuw blok op want hout is duur. Alles is duur in dit land. Daarom doen we de elektrische kachels zo min mogelijk aan in huis. Anders hebben we zomaar een stroomrekening van 5000 kronen te pakken. Koken doen we om deze reden ook op de houtkachel. Aardappels en een stukje elandenvlees. Karig maar het vult en is nog nét te betalen.

Samen onder een dekentje, zittend voor de houtkachel…dat klinkt heel romantisch maar in werkelijkheid zijn we wel uitgepraat. Sinds we hier wonen spreken we immers alleen elkaar nog maar. Mensen die zeggen dat Friezen stug zijn, hebben vast nog nooit een Noor ontmoet.

Oh, waren we nog maar in Nederland…


Werkelijkheid
De werkelijkheid ligt gelukkig een béétje anders!

Het is december. Dat betekent dat we daglicht hebben vanaf half 9/9 uur tot een uurtje of 4. Het verschil met Nederland is op deze kortste dagen van het jaar dus maar anderhalf tot 2 uur. In de zomer krijgen we daar 2 uren meer daglicht dan Nederland voor terug.


De temperatuur heeft buiten een enkele keer de -10 aangetikt maar schommelt nu al dagen rond het vriespunt. Wind lijkt hier niet te bestaan en omdat de gevoelstemperatuur een stuk hoger ligt dan de werkelijke temperatuur, lopen we nog vaak zonder muts, handschoenen en sjaal buiten. Kan prima.

Als we ’s ochtends beneden komen, is het in huis op z’n koudst 14 graden. Snel de houtkachel aan, met hout dat we gratis hebben gekregen van onze ongelooflijk aardige Noorse verhuurders, en de temperatuur stijgt al gauw tot boven de 22 graden. Pfff…kan die dikke Noorse trui ook wel weer uit.


Koken doen we gewoon op de inductiekookplaat want die stroomrekening, daar hoeven we ons niet druk om te maken. Stroom kost slechts een kwart van wat het in Nederland kost.

Scheelt weer want eten en drinken, tja, dat is wel wat duurder. Gemiddeld zijn we aan boodschappen zo’n anderhalf keer zoveel kwijt als in Nederland.
Maar behalve de stroom is ook de wegenbelasting hier véél lager en is brandstof iets goedkoper. Daarnaast is onze huur idioot laag als je ziet wat we ervoor krijgen, hoeven we geen rioolheffing te betalen, hebben we geen gas en dus ook geen gasrekening en is ons water gratis. 

Hadden jullie niet gedacht he? 😉

We hoeven dus echt niet te leven op water en brood en doen min of meer dezelfde boodschappen als we gewend waren.

Dan nog even over die eenzaamheid.
Vorige week hadden we twee dagen een Nederlandse logee (die in Oslo woont), de afgelopen week had ik 4 videobeldates met vrienden en moeders, voor vanavond staat nog zo’n Skypesessie gepland, de koelkast hangt helemaal vol met alle kaartjes die we hebben gekregen én zaterdag gaan we borrelen bij Nederlanders die we hier hebben leren kennen.

Tot slot zijn we ook nog uitgenodigd om traditionele rakfisk te eten (en deze gefermenteerde vis vooral te verdrinken in heel veel Aquavit) bij onze verhuurders. Je weet wel, die stugge Noren.

Danny en ik moeten het al bijna plannen als we samen een avond voor de houtkachel door willen brengen. Dat doen we overigens wel zonder dekentje hoor, veel te warm hier!

Categorieën: Noorwegen

6 reacties

Marijke · 18 december 2020 op 21:50

Ik denk dat iedereen die dat tegen jullie zei, gewoon niet wilde dat jullie weg zouden gaan. Heerlijk die sneeuw, ik ben gewoon knetterjaloers! Groetjes Marijke

    Irene · 18 december 2020 op 22:59

    Haha, dat zal het vast geweest zijn!
    Enneh, die sneeuw is soms ook best onpraktisch hoor, zeker nu het tot boven de knieën uitkomt. Misschien maakt dat een beetje minder jaloers? 😉

Sjoukje · 19 december 2020 op 12:21

Ik geniet van je verhalen en foto’s en krijg steeds meer zin in een trip Noorwegen.
En vooral nu, met een pak sneeuw. Sneeuw maakt de wereld ook lichter en wat heerlijk dat het bijna niet waait.

Pascal Dagelet · 19 december 2020 op 14:21

Super leuk geschreven! ☺️

Marcel Tito · 5 maart 2021 op 17:12

Wat een leuk vergelijk, we herkennen dat wel. Wij wonen ook in Noorwegen sinds 2010 en herken wat je schrijft. Ik zag je like vandaag op mijn instagram foto. Ik wil jullie best wel volgen, ook ga ik even uitzoeken op deze blog waar jullie wonen. Ik ben heel actief, ook bedrijfsmatg, op facebook en heb een groep genaamd “Passie voor Noorwegen”.
Ik wens jullie veel geluk in dit mooie land Noorwegen waarvan de gemiddelde NL’der een hele andere kijk heeft dan wij zodra we er wonen.

    Joanke Tito · 18 maart 2021 op 22:56

    Via via gehoord. Nieuwe inwoners in Vang. Welkom. Wij wonen in Vang city. Alweer 11 jaar. Als jullie je eens wat afvragen, neem gerust kontakt op. Med vennlig hilsen, Joanke

Laat een reactie achter

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *