#11 De eerste weken van ons nieuwe leven

Gepubliceerd door Irene op

De første ukene i vårt nye liv

Wat vliegen de dagen hier om! Danny en ik wonen nu 2 maanden in Noorwegen en hoewel het soms voelt alsof de verhuizing nog maar 2 weken geleden was, zijn we ook al heel erg gewend aan ons nieuwe leven. Er is alweer zoveel gebeurd en we hebben alweer zoveel gedaan!

Quarantainewandelen
De eerste 10 dagen na aankomst moesten we in quarantaine. Dat was geen straf want de weken voorafgaand aan onze verhuizing waren best hectisch en emotioneel. We waren dus wel toe aan een beetje rust. Bovendien mochten we tijdens die 10 dagen gelukkig wel de natuur in en dan is quarantaine in Noorwegen heel goed vol te houden.

In de directe omgeving van ons huis zijn verschillende hikeroutes te vinden waarvan we gelijk in de eerste weken een heel aantal hebben gelopen. Deze wandelingen waren stuk voor stuk prachtig maar de klim naar de top van Hugakøllen was misschien wel de mooiste. Wát een uitzicht!

Beloning na de beklimming van Hugakøllen

Klusjes, meubels en huurauto’s
Na die 10 dagen quarantaine moesten er de nodige praktische dingen geregeld worden. Zo hadden we nog veel meubels en andere spullen nodig, moesten we een hek bouwen in de tuin (aangezien al snel bleek dat de hond iets te graag achter vossen en herten aanrent), een grindpad aanleggen en moesten we de eerste stappen zetten voor onze inschrijving in Noorwegen.

Veel van deze praktische zaken kosten hier veel meer tijd dan we gewend zijn. We wonen niet in de buurt van grote steden dus we moeten al gauw 3 uur rijden om bijvoorbeeld meubels te kunnen kopen. Voor boodschappen kunnen we naar een supermarkt vlakbij maar die is klein en erg duur. Grote, goedkopere supermarkten liggen op een half uur rijden. Prima te doen… áls je een auto hebt. Maar je raadt het vast al, die hadden wij nog niet!
Danny heeft nog wel een auto in Nederland maar dat is niet een hele geschikte voor deze omgeving en het invoeren kost zoveel geld dat je net zo goed een nieuwe kunt kopen.

Voor alle tripjes naar meubelzaken en supermarkten hebben we de afgelopen weken daarom telkens een auto moeten huren. Niet echt ideaal natuurlijk. We keken dus enorm uit naar het moment waarop we een eigen auto zouden hebben!


Het D-nummer gedoe
Om een auto te kunnen kopen en verzekeren, heb je een Noorse bankrekening nodig. Deze kan je alleen openen als je minimaal een D-nummer (tijdelijk persoonsnummer) hebt en het aanvragen van een D-nummer kan alleen als je bijvoorbeeld een huis koopt, een baan hebt, je inschrijft als werkzoekende of als je je eigen bedrijf start.

Dit laatste is als enige van de mogelijkheden op ons van toepassing. Danny heeft daarom al vrij vlot zijn bedrijf ingeschreven bij het Brønnøysundregister, de Noorse KvK. En toen was het wachten op de post voor het D-nummer. Want inderdaad, dit kan blijkbaar niet digitaal.

Vandaag besteld, morgen in huis? Niet in Noorwegen!
In Nederland zouden we, bij gebrek aan een auto, ondertussen veel spullen voor in huis online kunnen bestellen om ze de volgende dag al te kunnen verwachten. Dat werkt hier een beetje anders. Vrijwel alles heeft een levertijd van 3 tot 7 werkdagen en wordt in de meeste gevallen dan ook nog eens niet bij je thuis afgeleverd maar bij de plaatselijke supermarkt of een ander afhaalpunt. Nou wonen wij voor Noorse begrippen niet heel ver van de supermarkt maar echt praktisch is het niet om 1,5 kilometer heuvel af, heuvel op te moeten lopen met een tapijt onder je arm of nog leuker, 6 eetkamerstoelen… 

Gelukkig kwam het D-nummer ‘al’ na een paar weken binnen, wat vrij vlot schijnt te zijn, en konden we een bankrekening openen. Daarna startte de zoektocht naar een auto. Wederom een tijdrovende klus want er is weinig aanbod in de regio. Na veel vergelijken, uitzoeken en mailen en bellen met autodealers, hebben we uiteindelijk in de buurt van Oslo een Volvo XC60 opgehaald! 

De 4×4 die ons veilig over steile bergpaadjes en wegen vol sneeuw en ijs moet leiden.

Genieten en vuurtjes maken
Tussen al dit regelen, klussen en heen en weer rijden door, zijn we vooral enorm aan het genieten. We zijn overdag graag en veel buiten en als we al binnen zijn, omdat er ook af en toe gewerkt schijnt te moeten worden, zitten we vaak alsnog naar buiten te staren, naar het uitzicht dat iedere dag weer anders lijkt. 

We doen samen veel bordspelletjes en (video)bellen regelmatig met onze vrienden en moeders. Ik lees ineens weer het ene na het andere boek én ben chef houthakken & vuur maken geworden. 

De elektrische kachels hebben we tot nu toe heel weinig hoeven gebruiken, omdat de houtkachels het huis erg goed verwarmen. Dit zal waarschijnlijk niet meer voldoende zijn als we temperaturen van minus 20 bereiken maar tot nu toe hebben we het binnen behaaglijk warm. 

Noorse winter
De laagste temperatuur die we tot nu toe overdag gehad hebben, was min 7. Dit klinkt kouder dan het voelt. De luchtvochtigheid ligt hier een stuk lager dan in Nederland waardoor de gevoelstemperatuur hoger ligt. Zo heb ik bij 8 graden nog in een t-shirt de hond uitgelaten en hebben we zonder jas in de tuin geklust toen het 3 graden was. 

Eind oktober hebben we de eerste sneeuw (zo’n 30 centimeter) al gehad maar die verdween na enkele dagen weer. Vorige week werden we ineens weer wakker in een witte wereld die sindsdien bijna iedere dag een beetje witter wordt. De temperatuur komt inmiddels ook niet meer boven het vriespunt uit dus wat er nu valt, zal de komende maanden waarschijnlijk niet meer verdwijnen. Wel zal er ongetwijfeld nog veel meer vallen, een pak sneeuw van 1 tot zelfs 1,5 meter is hier niet uitzonderlijk! 

Wit sprookjeslandschap
Ik ben erg benieuwd hoe het zal zijn als er een meter sneeuw, of meer, ligt. Misschien dat we er dan op een gegeven moment wel helemaal zat van worden maar tot nu toe is het heel fijn dat alles mooi wit is. Niet alleen vanwege het prachtige gezicht maar ook omdat het ‘s avonds een stuk lichter lijkt door de reflecterende werking van de sneeuw. Als ik in het donker de hond uitlaat, sta ik regelmatig even stil om goed om me heen te kunnen kijken. We hebben heel vaak helder weer en er is geen straatverlichting dus je kunt ontelbaar veel sterren zien. Omgeven door naaldbomen en sneeuw waan je je dan bijna in een sprookje. 


Wilde dieren spotten
In een laagje verse sneeuw kun je trouwens ook goed de sporen zien van alle wilde dieren die rond ons huis lopen. En dat zijn er best wat! We hebben al vossen, herten, rendieren en otters gespot en we wéten dat er ook elanden voorkomen op het stuk grond bij het huis. Tot dusver hebben we alleen veel poep gezien van deze enorme beesten maar nog geen eland in onze achtertuin kunnen betrappen.

We hebben begrepen dat die kans wel een stuk groter wordt naarmate er meer sneeuw valt. Als er bij ons 50 centimeter ligt, ligt er in de hoger gelegen bossen namelijk zo maar een meter. Elanden kunnen zich daar een stuk minder goed doorheen bewegen dus zoeken ze dan de lager gelegen delen op waar minder sneeuw ligt. 

Het lijkt me best spannend om in het donker ineens oog in oog te staan met een eland. Gelukkig schijnen ze meestal niks te doen, behalve als ze zich bedreigd voelen. En laten wij nou net een hond hebben die nogal uit kan vallen naar alles wat beweegt en geen mens is…

Categorieën: Noorwegen

4 reacties

Maarten · 30 november 2020 op 21:40

Leuke update!

  Irene · 30 november 2020 op 21:47

  Dank je wel!

Gryt · 1 december 2020 op 15:59

Hallo Irene en Danny,
Wat weer een mooi verhaal van jullie nieuwe leven in Noorwegen. Het lijkt me zo’n prachtig avontuur! Is het er overdag nog een aantal uren licht? Gelukkig licht de sneeuw op!
Liefs, Gryt

  Irene · 1 december 2020 op 16:37

  Hai Gryt!
  Dank je wel! Het is hier héél fijn inderdaad!
  We hebben zeker nog wel een paar uren daglicht hoor en dat blijft ook wel zo gelukkig. 🙂
  Groetjes!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *