#7 Veelgestelde vragen

Gepubliceerd door Irene op

Jeetje wat vliegt de tijd! Dinsdag 31 december 2019 was mijn laatste werkdag bij mijn werkgever. Dat betekent dat ik dus alweer een paar weken ‘baanloos’ ben. Want werkloos kan je het zeker niet noemen. Sinds begin januari ben ik namelijk druk bezig met het uitwerken van verschillende plannen waarmee ik uiteindelijk mijn eigen salaris bij elkaar wil verdienen.

Zodra dit allemaal wat concreter is en er daadwerkelijk dingen lopen, zal ik hier wat meer over vertellen.

Nu eerst nog even terugblikken. In november en december, toen mijn laatste werkdag steeds dichterbij kwam, kreeg ik extra veel vragen over onze plannen. Omdat veel vragen meerdere keren gesteld werden en worden, zal ik deze hier zoveel mogelijk beantwoorden.

Geen zin om alles door te lezen? Klik dan hieronder op de vraag waarop je het antwoord wel graag wil weten. 🙂

-Wanneer gaan jullie emigreren?

-Hoe ga je daar rondkomen? Noorwegen is toch hartstikke duur?

-Gaan jullie daar een Bed & Breakfast beginnen?

-Doen jullie mee aan Ik Vertrek?

-Waar in Noorwegen gaan jullie wonen?

-Zie je het wel zitten om zo lang in het donker en de kou te zitten?

-Wil Danny wel echt mee?

-Spreken jullie al Noors?


-Wanneer gaan jullie emigreren?
Veel mensen denken dat we van plan zijn om al in januari te vertrekken en dat ik om die reden mijn baan heb opgezegd per 2020. Dit is allerminst het geval maar wel een begrijpelijke aanname. Ik roep immers al een jaar dat ik wil emigreren en al een half jaar dat de bestemming Noorwegen wordt. Je zou misschien verwachten dat er dan al meer duidelijkheid is en we een volwaardige planning hebben liggen. Maar met een 40-urige werkweek en alle andere ‘verplichtingen’, kwam ik niet voldoende toe aan het treffen van voorbereidingen en het maken van een planning. Dát is dan ook de reden dat ik mijn baan heb opgezegd.

Deze voorbereidingen moeten dus de komende tijd gaan gebeuren. Om te beginnen het opzetten van één of meerdere bedrijfjes waarmee we zoveel mogelijk online ons geld willen verdienen. We hebben diverse ideeën die vooral veel tijd vergen om te realiseren.

Nog een lange weg te gaan

Vervolgens moet er het nodige geregeld worden om daadwerkelijk te kunnen en mogen emigreren. Denk aan verkoop van onze huizen in Nederland, huur van een huis in Noorwegen, het regelen van verzekeringen, abonnementen, belastingen, g/w/l enzovoort. Om nog maar te zwijgen over het regelen van een persoonsnummer in Noorwegen waar je vooral veel geduld voor schijnt te moeten hebben.

We geven onszelf een aantal maanden om het één en ander op te zetten en om alles rondom de emigratie uit te zoeken en te bedenken. We verwachten natuurlijk niet dat we in een paar maanden tijd ineens een goedlopend bedrijf hebben maar we willen wel een begin maken en dat vervolgens in Noorwegen verder uitbouwen.

We zullen in ieder geval niet eerder vertrekken dan juni maar de kans bestaat ook dat het een heel aantal maanden later wordt dan dat.


-Hoe ga je daar rondkomen? Noorwegen is toch hartstikke duur?
De eerste vraag heb ik hierboven natuurlijk al deels beantwoord maar wat betreft de tweede vraag: Noorwegen is niet in alle aspecten zo duur. Als vakantiebestemming is het vrij prijzig in vergelijking met, laten we zeggen, Italië en ik denk dat het de reputatie van duur land daar voornamelijk aan te danken heeft. 

Op vakantie geef je geld uit aan accommodatie, boodschappen en activiteiten maar níet aan huur / hypotheek van een woonhuis, bijvoorbeeld. En ja, aan boodschappen ben je in Noorwegen inderdaad meer kwijt dan in Nederland maar grond daarentegen is in veel gebieden extreem goedkoop.

Eindeloos veel bomen = eindeloos veel hout

Tel daarbij op dat er enorm veel hout voorradig is, waar de meeste huizen van gebouwd worden. Dat maakt dat de huurprijs in veel gebieden erg laag is.

Daarnaast zijn er ook uitgaven zoals wegenbelasting die in Noorwegen een stuk lager liggen dan wij hier in Nederland gewend zijn.

Als je dan ook nog eens een Noors salaris verdient, heb je al helemaal niks meer te klagen. Een bijbaantje in Noorwegen sluit ik dan ook zeker niet uit. Niet alleen voor het salaris natuurlijk, ook voor de contacten en het beter leren van de taal.


-Gaan jullie daar een Bed & Breakfast beginnen?
Alsjeblieft niet! Ik heb nooit zo begrepen waarom dat voor zoveel mensen een grote droom is. Het lijkt me vreselijk om dag in, dag uit gasten te hebben (wég privacy waar ik zo op gesteld ben), eerder op te moeten staan dan zij om ontbijt voor ze te maken (dahaag uitslapen in het weekend) en als ze vertrokken zijn, de bedden te verschonen en wc’s te schrobben (yuk, yuk, yuk).

We willen juist graag meer rust en ruimte. Dus nee, geen B&B. Wel komt er natúúrlijk een fijne logeerkamer voor vrienden, familie etc. En voor die logees zullen we met liefde ontbijt maken, het bed verschonen en de wc schrobben.


-Doen jullie mee aan Ik Vertrek?
Nog zo’n gevalletje ‘Alsjeblieft niet!’. Door heel twitterend Nederland bekeken en beoordeeld worden… ik pas ervoor. Als we nou iets toeristisch zouden willen beginnen (zoals een Bed & Breakfast, haha), was het misschien een ander verhaal geweest. Dan kun je de publiciteit die dat programma oplevert, goed gebruiken. Gelukkig is dat bij onze plannen niet het geval en hoeven we onze ruzies en gebrek aan kennis van de Noorse taal niet met gekromde tenen op tv terug te zien.


-Waar in Noorwegen gaan jullie wonen?
We richten ons met name op de zuidelijk gelegen provincie Telemark en omgeving. Deze keuze is gebaseerd op een aantal factoren zoals gemiddelde hoeveelheid neerslag, temperatuur, kans op sneeuw in de winter en de nabijheid van grotere plaatsen en een luchthaven. Daarnaast is Telemark een ontzettend mooie en diverse provincie. Al is in Noorwegen natuurlijk geen enkele provincie lelijk te noemen. 

Telemark


-Zie je het wel zitten om zo lang in het donker en de kou te zitten?
Dat zie ik inderdaad niet zitten. Daarom gaan we ook niet naar Spitsbergen emigreren.

In Zuid-Noorwegen valt dit allemaal heel erg mee. Tijdens de kortste dagen van het jaar is er in het zuiden maar 1,5 uur minder daglicht dan in het noorden van Nederland. Daar staat tegenover dat op de langste dagen Zuid-Noorwegen juist 1,5 uur langer daglicht heeft!

En wat betreft de kou: ik hou daarvan. Mijn favoriete temperatuur ligt zo rond het vriespunt. Gemiddeld zal het in Telemark zo’n 6 à 7 graden kouder zijn dan bij ons, iets waar ik dus alleen maar enorm naar uitkijk. Daar komt nog bij dat de kans op sneeuw in de wintermaanden natuurlijk vele malen groter is dan in Nederland. En sneeuw, daar houden wij beide wel van!


-Wil Danny wel echt mee?
(Ja, deze vraag heb ik echt gehad. Meermaals!)

*Sarcasmemodus aan*
Nee, Danny wil eigenlijk niet emigreren en al helemaal niet naar Noorwegen. Maar ja, hij heeft geen ruggengraat én niks te willen.
*Sarcasmemodus uit*

Natúúrlijk wil Danny wel mee! Hij roept al jaren dat hij graag wil emigreren. Toegegeven, destijds dacht hij daarbij zelf meer aan een land als Spanje maar hij was dan ook nog nooit in Scandinavië geweest.

Tijdens onze roadtrip door IJsland werd hij net zo verliefd op dat land als ik. En sinds onze reis door Zuid-Noorwegen gaat er geen dag voorbij waarop hij niet aan Noorwegen denkt en erover praat. Sterker nog, Danny checkt twee keer per dag het aanbod van huurhuizen op www.finn.no om te kijken welke Scandinavische paleisjes er nu weer bij zijn gekomen.

Kijk die jongen eens gelukkig zijn in Noorwegen!


-Spreken jullie al Noors?
In oktober zijn we voortvarend van start gegaan met een cursus Noors. Keurig deden we ons huiswerk en gingen we op vrijdagavond naar de lessen in plaats van naar de kroeg. Deze lessen bleken echter niet heel veel toe te voegen en onze motivatie om na een werkdag nog hard aan de studie te gaan, zakte wat in.

De eerlijkheid gebiedt me te vertellen dat we de studieboeken niet meer open hebben gehad sinds de cursus is afgelopen. Hier gaat binnenkort wel weer verandering in komen want we willen beiden toch wel graag wat basiskennis hebben voor we vertrekken. Nu we de mogelijkheid hebben, gaan we dan maar overdag aan de studie.

Dus de volgende blog is in het Noors! (Nope.)

Categorieën: Noorwegen

1 reactie

Rianne · 29 januari 2020 op 20:38

Heerlijk, typisch Irene .. *welkemodusdanook*

Leuk geschreven, ben benieuwd naar het niet Noorse vervolg van dit verhaal 😀

Laat een reactie achter

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *